
Circular No.77/1999-Customs dt.18th November,1999 

 

EOUs/EHTP/STP Units -Modvat Credit Availed by DTA Units before conversion into 

EOU, etc. Not to be Reversed 

 

 

Sub: Demand of Modvat Credit Availed on the Capital Goods by DTA Unit before itsConversion 

into EOU/EHTP/STP -Clarification Reg. 

 

Paragraph 9.28 of the EXIM Policy 1997 -2002 provides that existing DTA units may also apply 

for conversion into an EOU/EHTP/STP, but no concession in duties and taxes would be 

available under the scheme for plant, machinery and equipment already installed. In this 

connection, instances have come to the notice of the Board that such units on their conversion 

into EOUs have been asked to reverse the Modvat credit already availed of on plant & machinery 

procured by them prior to their conversion into EOUs. 

 

2. The matter has been examined. It is clarified that if the DT A unit has availed of the Modvat 

credit on plant, machinery and equipment and also utilised such credit for payment of duty on 

goods manufactured and cleared before its conversion into EOU/EHTP/STP, the same is not 

required to be demanded on its conversion into EOU/EHTP/STP. However, if the Modvat credit 

so availed of is lying in balance as unutilised on the date of conversion into EOU/EHTP/STP, it 

would lapse on conversion of DT A unit into EOU/EHTP/STP unit and cannot be utilised after 

such conversion. 

 

3. Wide publicity may be given by issue of Public Notice in this regard. 

 

4. Kindly acknowledge receipt of this Circular. Difficulties, if any, faced in the implementation 

ofthe above changes may be brought to the notice of the Board as an early date. 

 

Sd/- 

(C.P. Goyal) 

Sr. Technical Officer (FTT) 


